Nervus 2007.08.31. 22:15

Cenzúra...

Kellett nekem törölni az előbb...
Mikor még naiv kisgyerek voltam (igen, sokak szerint még ma is az vagyok), hittem abban, hogy egy szabad országban élünk, ahol szabad elmondanom valamiről, hogy szar, és ezért nem szól rám senki, nem akadályoz meg senki.
Azonban azóta kénytelen-kelletlen rájöttem, hogy a mesék nem igazak, a szólás szabadsága már egyre távolabb van tőlünk. Az emberek félnek. Ezt személyesen is tapasztalom: egyre halkabban, egyre óvatosabban mondják el, hogy nekik ez és ez nem tetszik.
Akik nem félnek, azokat megpróbálják elhallgattatni, néha sikerrel, néha nem.
Kezdetben "csak" véresre verték azokat, akik megpróbáltak tenni valamit a hatalom ellen. Akkor még rájuk tudták fogni, hogy csőcselék. Most azonban egyre jobban ledobják az álruhát, egyre jobban és egyre figyelmetlenebbül próbálják elnémítani az embereket. Rosszat írtál? Akkor kuss.
És utána még vigyorgunk a pofájukba, hogy ez nem cenzúra, még közelről sem, jaj, mit képzeltek már, hiszen ezek csak nácik. Azok, akik hisznek még az ilyennek, már fel is háborodhatnak: "a csőcselék, a fasiszták, a nácik, azok nem hagynak békét az országnak".
Lassan elérjük a végső szintet, ahol már valóban meg kell gondolnunk, meg merünk-e szólalni, vagy inkább hallgatunk, nehogy elvigyenek.
Szabad sajtó? Cenzúra eltörlése? Egyszer régen (valamikor 1848-ban) egy Petőfi nevű egyén és társai ezeket követelték. Szegények, nem tudták, hogy 100 év múlva megjelennek majd az oroszok, aztán 158 év múlva újra ott leszünk, ahol ők: követelnünk kell a cenzúra eltörlését...
(Gyk: igen, ez a »Blogadminnal
történt esetre volt válasz. Gyk2: ez nem lázítás, uszítás)

A bejegyzés trackback címe:

https://nervus.blog.hu/api/trackback/id/tr20154342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása